عوامل موثر در انتخاب روغن موتور مناسب تیبا

به گزارش وبلاگ تپلینک، از جمله نگرانی های رانندگان وسایل نقلیه، انتخاب روغن موتور (Engine Oil) برای خودرو محسوب می گردد و یکی از مهم ترین عوامل موثر در انتخاب و تعویض روغن موتور، تطابق این روغن با موتور خودرو است. رانندگان خودروی تیبا هم همچون دیگر دارندگان وسایل نقلیه شخصی، در پی انتخاب روغن موتور مناسب خودروی خود هستند. اما چه عواملی در انتخاب روغن موتور مناسب تیبا نقش دارد؟ با ما همراه باشید.

عوامل موثر در انتخاب روغن موتور مناسب تیبا

وظیفه روغن موتور خودرو

موتور، قلب هر خودرو به شمار می رود. این بخش حیاتی از اجزای کوچک و بزرگی تشکیل شده که بایستی در کنار هم قرار بگیرند تا امکان حرکت ماشین را میسر سازند. قطعات هر ماشین، عمدتاً از فلزاتی سخت و قطعاتی فولادی درست می گردد که به شکل پیوسته، با حرکت خودرو، با هم اصطکاک پیدا می نمایند. در این شرایط موتور خودرو برای افزایش کارایی و طول عمر خود، به روغن موتور احتیاج دارد.

وظیفۀ اصلی روغن موتور، کاهش اصطکاک سطوح فلزی است که مرتب با هم در تماس هستند. در کنار آن، وظیفۀ تنظیم دمای موتور نیز برعهدۀ روغن موتور گذاشته شده است. در واقع روغن موتور، با ایجاد لایه های روان نماینده بین قطعات ریز و درشتی که مرتب با هم در تماس هستند، از خوردگی و آسیب بین آن ها جلوگیری می نماید.

در کنار آن، روغن موتور باعث دوری گرما از فرایند احتراق درون موتور نیز می گردد. جلوگیری از فرایند اکسیداسیون که عموماً در دماهای بالا رخ می دهد، یکی دیگر از وظایف اصلی روغن موتور ماشین است. بعلاوه روغن موتور مناسب، بر روی سرعت و شتاب ماشین تاثیر مستقیم دارد. روغن موتورها به شکل معمول در بسته های 2، 4 و 8 لیتری عرضه می شوند.

مطالعه بیشتر: نحوه بازیافت روغن موتور استفاده شده و فواید آن

عوامل موثر در مشخص روغن موتور مناسب

3 عامل که برای مشخص روغن موتور هر وسیلۀ نقلیه ای موثرند عبارتند از:

  • شاخص گرانروی (SAE)

گرانروی یا ویسکوزیته، مهم ترین شاخصۀ انتخاب یک روغن موتور مناسب برای خودرو به شمار می رود. همان طور که از قوانین علم مکانیک سیالات می دانیم گرانروی سیالات، تابع مستقیم و خلاف دما است. به شکلی که با کاهش دما، ویسکوزیته افزایش (سیال، چگال تر می گردد) و با افزایش دما، گرانروی کاهش (شلی سیال) می یابد.

  • شاخص API

نماد API، نشانگر آن است که این روغن به وسیله محصولات موسسه محصولات نفتی آمریکا (American Petroleum Institute) مورد سنجش قرار گرفته و استانداردهای این موسسه را کسب نموده است.

مهم ترین مدل های API عبارتند از: CI4-CC-CG4-RC-SE-SF-SG-CD-SJ-SM-SL-CF-SN

حرف اول نشان دهندۀ نوع سوخت و دومی، بیانگر کیفیت روغن بوده و عموماً روغن های SM و SN برترین انتخاب برای خودروها هستند. (موتورهای بنزینی با S آغاز می شوند و حرف ها از A تا N تغییر می نمایند. موتورهای دیزلی با C آغاز شده و در کنار آن ها، حروف A تا J قرار می گیرد. هرچه حرف بالاتر باشد، کیفیت بیشتر خواهد بود.)

  • روش ساخت: معدنی، سینتتیک، نیمه سینتتیک

روغن موتور معدنی، پایۀ نفت خام دارد و یکی از ساده ترین مدل های بازار به شمار میرود. عموماً روغن موتور معدنی در خودروهای قدیمی به کار رفته و تنها وظیفۀ اصلی روانکاری را انجام می دهد؛ به همین علت ارزش افزودۀ چندانی ندارد. این روغن ها به علت گرانروی پایین، موجب نشتی در موتور خودرو هم می شوند. روغن موتور معدنی باید بعد از هر 4000 کیلومتر تعویض گردد.

روغن موتور نیمه سنتتیک، بین دستۀ روغن های معدنی و سنتتیک دسته بندی می گردد و ترکیبی از ویژگی های هر کدام را به همراه دارد.

روغن موتور سنتتیک، به شکل کامل در آزمایشگاه و به وسیله مواد شیمیایی ساخته می گردد. مهم ترین ویژگی این روغن ها، خالص بودن آن هاست که باعث افزایش کارایی موتور و کاهش مصرف سوخت خواهد شد. طبعاً هزینۀ آن ها به علت این مزیت ها از 2 مدل دیگر بالاتر است.

مشخصات خودروی تیبا

ماشین تیبا، نخستین خودروی ملی شرکت سایپا بود که در سال 1387 برای اولین بار، با نام مینیاتور به بازار عرضه شد. این خودرو، تلفیقی از طراحی پراید، ریو و لوگان بود که با نام تجاری تیبا در بازار شناخته می گردد.

موتور خودروی تیبا حجمی معادل با 1500 سی سی داشته و مقدار مصرف سوخت تیبا، 5.6 لیتر در هر 100 کیلومتر است که آن را به یکی از خودروهای کم مصرف بازار تبدیل می نماید. این خودرو، استاندارد آلایندگی یورو4 را در مقدار انتشار گازهای خروجی هم کسب کرد.

تیبا دارای 4 سیلندر و 8 سوپاپ است و در حدبیشتر توان خود، امکان رسیدن به قدرت 80 اسب بخار در 5400 دور در دقیقه را ثبت نموده است. این خودرو در چهار مدل، تیبا1، تیبا2، تیبا پلاس و تیبا2پلاس در بازار موجود است.

عوامل موثر در انتخاب روغن موتور مناسب تیبا

بر طبق دفترچۀ این خودرو، روغن موتور مناسب تیبا چنین مشخصاتی دارد:

  • SAE: 10W40
  • API: SJ

روغن 10W40 نشانگر این است که در دمای بالا گرانروی آن، 40 و در دمای پایین 10 خواهد بود. حرف W هم به معتبربودن این معیار در فصل زمستان (Winter) اشاره دارد.

این روغن موتور برای هوای معتدل پیشنهاد شده است.

اگر در منطقه ها گرم مثل پهنۀ جنوبی کشور زندگی می کنید، بهتر است از روغن 20W50 بهره ببرید. ویسکوزیتۀ بالاتر اجازۀ فعالیت مناسب در دماهای بالای این منطقه ها را به روغن موتور می دهد.

زمان تعویض روغن موتور خودروی تیبا، به طور میانه هر 8000 کیلومتر است؛ اما اگر در منطقه های با آلودگی بالا زندگی می کنید (مثل تهران و اراک) یا شهر شما در بیشتر زمان های سال هوایی بسیار گرم دارد (مثل اهواز) بهتر است این فرایند را در هر 6000 کیلومتر انجام دهید. در صورتی که خودروی شما در شرایط سخت کار می نماید، این عدد می تواند تا 5000 کیلومتر هم کاهش پیدا کند.

اگر تازه خودروی تیبا تهیه نموده اید، چون موتور هنوز خشک است در هر 1000 کیلومتر روغن آن را عوض کنید. در مرتبۀ دوم در هر 2000 و در مرتبۀ سوم با هر 3500 کیلومتر این فرایند را انجام دهید.

روغن موتور تیبا را به طور میانه در هر 6 ماه یا هر 5000 کیلومتر (هر کدام زودتر اتفاق میفتد) تعویض کنید.

بیشتر بخوانید: تعویض روغن ماشین از بالا به پایین چیست و چگونه انجام می گردد؟

برندهای روغن موتور مناسب تیبا

1- ELF: از برندهای روغن موتور تیبا، که در بازار ایران موجود است می توان به ELF اشاره نمود.

  • حجم: 5 لیتر
  • گرانروی: 10W40
  • روش ساخت: نیمه سنتتیک
  • شاخص SL :API
  • افزایش عمر موتور خودرو
  • جلوگیری از تشکیل رسوبات در موتور
  • افزایش دوره زمانی تعویض روغن

2- بهران پیشتاز: دیگر روغن موتور تیبا، از بین تولیدنمایندگان داخلی، بهران پیشتاز است.

  • حجم: 4 لیتر
  • گرانروی: 20W50
  • شاخص SJ :API
  • تولیدشده از روغن پایه مرغوب حاصل از پالایش نفت خام با افزودنی های مناسب

برای تعویض روغن موتور از برترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.

محاسبه قیمت برای شما

3- اسپیدی نفت سپاهان: دیگر روغن موتور برای خودروی تیبا، اسپیدی محصول نفت سپاهان است.

  • حجم: 4 لیتر
  • روش ساخت: نیمه سینتتیک
  • شاخص SJ :API
  • گرانروی: 10W40
  • قدرت بالای پاک نمایندگی موتور
  • محافظت عالی در برابر رسوبات

4- ایرانول: در بین برندهای دیگر تولیدنمایندۀ روغن موتور برای تیبا می توان به ایرانول هم اشاره نمود.

  • حجم: 4 لیتر
  • روش ساخت: نیمه سینتتیک
  • شاخص SL :API
  • گرانروی: 10W40

امیدواریم که با مطالعه این مطلب، فرایند انتخاب روغن موتور مناسب تیبا را بدون چالش و در مدت زمان کوتاهی پشت سر بگذارید.

منبع: آچاره

به "عوامل موثر در انتخاب روغن موتور مناسب تیبا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عوامل موثر در انتخاب روغن موتور مناسب تیبا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید