قلعه هنجن، دروازه ای به سوی روستای ابیانه

به گزارش وبلاگ تپلینک، قلعه هنجن یکی از قلعه های زیبا و با شکوه به یادگار مانده از دوران سلجوقیان است. این قلعه که روزگاری شکوه و داستان های زیادی را در دل خود جای داده است، امروزه به عنوان یک بنای تاریخی زیبا در بلندی های مسیر دسترسی به روستای ابیانه قرار گرفته و به مسافرانی که به این روستا می روند، خوش آمد می گوید. اگر شما هم دوست دارید تا با این قلعه زیبا، معماری آن و اهمیت تاریخی آن بیشتر آشنا شوید، ادامه این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران را به هیچ عنوان از دست ندهید. در ادامه این مطلب قصد داریم تا شما را به قلعه هنجن، دروازه ای به سوی روستای ابیانه ببریم.

قلعه هنجن، دروازه ای به سوی روستای ابیانه

معرفی قلعه هنجن

قلعه هنجن قلعه ای زیباست که از دوران سلجوقیان برای ایران به جای مانده و در تاریخ 25 اسفند سال 1379 با شماره ثبت 3479 در فهرست میراث فرهنگی ایران به عنوان یکی از آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این قلعه یکی از بناهای خشتی بسیار ارزشمند ایران است که در قرن هشتم هجری ساخته شد. هدف اصلی از ساخت این قلعه، محافظت روستا در برابر حمله مغول ها و افغان ها بود.

محل ساخت قلعه به صورتی بود که در بلندی و ارتفاعات ورودی روستا قرار گرفته و به تمامی اطراف آن تسلط کافی داشته باشد. در نتیجه سربازان می توانستند از 100 اتاق این قلعه، به اطراف نگاه نموده و در صورت حمله دشمنان، از روستا دفاع نمایند. در بسیاری از مواقع هم درصورتی که دشمن از راه دیگری به روستا حمله می کرد، مردم روستا می توانستند به راحتی در این قلعه پناه بگیرند.

قلعه به مقدار ای بزرگ ساخته شده بود که تمامی جمعیت روستا را بتواند در خود جای داده و برای آن ها پناهگاهی امن باشد. همان طور که مشاهده می کنید، این قلعه نه تنها از نظر معماری و گردشگری، بلکه از نظر تاریخی هم برای ایران اهمیت زیادی داشته و توانسته در بسیاری از حمله ها، از مردم ایران دفاع کند. پس از اتمام جنگ ها و آرامش بیشتر در این منطقه، مردم روستا از آن به عنوان انباری برای ذخیره مهمات و آذوقه های خود استفاده می کردند.

معماری قلعه هنجن

همان طور که اشاره کردیم، این قلعه دارای 100 اتاق بوده که فضای کافی برای پناه گرفتن مردم روستا به وجود می آورده است. معماری قلعه به صورت ساده طراحی شده و نمی توان المان های تزئینی چندانی را در آن مشاهده کرد. بیشترین تمرکز هنگام ساخت این قلعه، روی کارآمدی آن برای حفاظت از مردم و روستا قرار داشته است. یکی از مهم ترین نکات قابل توجهی که در معماری قلعه هنجن مشاهده می گردد، اشراف اتاق ها به اطراف قلعه برای محافظت از روستاست. در تمامی اطراف قلعه پنجره ها و حفره هایی مشاهده می گردد که با استفاده از آن ها می توانستند حمله دشمنان را مشاهده نموده و به دیگران خبر بدهند.

مساحت

قلعه هنجنن در کل 2600 متر مربع مساخت داشته و در سه طبقه اصلی به همراه زیرزمین ساخته شده است. قلعه های دیده بانی و دژهای دفاعی روستاها به طور معمول آن قدر بزرگ نیستند و تا این مقدار اتاق ندارند. اما این قلعه تنها برای دیده بانی نبوده و مکانی برای پناه گرفتن افراد هم محسوب می شده است. امروزه هم با وجود این که طبقات بالایی قلعه هنجن تخریب شده یا این که آسیب زیادی دیده اند، در بعضی از اتاق های آن، مردم آذوقه ها و وسایل کشاورزی خود را نگهداری می نمایند.

اتاق ها

اتاق های قلعه هنجن، ساختارهایی شبیه به هم دارند، اما در بعضی از جزئیات آن می توان تفاوت هایی را مشاهده کرد که نشان می دهد این اتاق ها کاربردهای مختلفی داشته و مانند یکدیگر نیستند. بعضی از اتاق ها درب های یک لنگه با قفل های چوبی داشتند. درحالی که دیگر اتاق های این قلعه درب های دولنگه داشته و با قفل های آهنی محافظت می شده اند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که بعضی از اتاق های این قلعه بیشتر از دیگری محافظت می شدند.

مانند بسیاری از قلعه های دیده بانی و دژهای محافظتی، در قلعه هنجن هم تونل های زیرزمینی مشاهده می گردد. از این تونل ها برای فراری دادن یا پناه دادن مردم روستا و بعلاوه ارسال خبرهای مهم از درون قلعه به بیرون استفاده می شده است. بسیاری از مواقع هم به وسیله این تونل ها می توانستند مهمات جنگ و آذوقه های لازم را به صورت مخفیانه به داخل یا خارج از قلعه انتقال بدهند. در زیرزمین این قلعه هم به احتمال زیاد مواد خوراکی برای روستا و سربازان ذخیره می شده است. یکی از تونل ها یا مسیرهای مخفی هم برای این بود که به خارج از قلعه و کوه برهل رفته و برای مردم داخل قلعه آب آشامیدنی بیاورند.

مسیر دسترسی به قلعه هنجن

قلعه زیبای هنجن در مسیر ورودی روستای ابیانه و در استان اصفهان قرار گرفته است. برای دسترسی به این قلعه، باید ابتدا باتوجه به مبدأ سفر خود، به استان اصفهان بروید. این جاذبه دیدنی اصفهان در فاصله حدوداً 24 کیلومتری شمال غرب نطنز واقع شده و برای رفتن به روستای ابیانه باید از کنار آن عبور کرد. افرادی که با خودروی شخصی سفر نمی نمایند، می توانند با استفاده از قطار یا اتوبوس خود را به نطنز رسانده و سپس با تاکسی های داخل شهر نطنز به 18 کیلومتری روستای ابیانه بروند تا به این قلعه تاریخی زیبا دسترسی داشته باشند. امکان بازدید از قلعه هنجن و در کل روستای ابیانه با تورهای گردشگری داخلی در نطنز و اصفهان هم وجود دارد.

برترین زمان بازدید از قلعه هنجن

بازدید از قلعه هنجن در تمامی طول سال امکان پذیر است. چرا که این جاذبه گردشگری در منطقه ای قرار داشته که در تمامی طول سال آب وهوای متعادلی دارد. اما اگر می خواهید از روستاهای اطراف و سرسبزی طبیعت آن ها هم لذت برده و برای بازدید از سایر جاذبه های گردشگری نزدیک به قلعه هنجن هم بروید، توصیه می کنیم که فصل بهار را انتخاب کنید. آسیاب ها، آب انبارها، آتشکده ها و طبیعت روستای ابیانه از جمله آثار تاریخی هستند که نباید بازدید از آن ها را به هیچ عنوان از دست بدهید.

در نظر داشته باشید که آب وهوای این منطقه در فصل زمستان رو به سردی رفته و احتمال بارش برف سنگین در اطراف قلعه وجود دارد. بارش برف می تواند مسیر دسترسی به قلعه و بازدید از آن را سخت کند. به همین علت هم سفر به قلعه هنجن در زمستان توصیه نمی گردد.

اقامتگاه های نزدیک به قلعه هنجن

در اطراف خود قلعه هنجن نمی توانید اقامتگاهی پیدا نموده و حتماً باید برای اقامت به روستای ابیانه یا شهرستان نطنز باز شد. از آن جایی که این قلعه در مسیر دسترسی به روستای ابیانه قرار گرفته است، سفر به این روستا راحت تر و سریع تر است.

بعضی از برترین اقامتگاه ها و بوم گردی های روستای ابیانه شامل اقامتگاه بوم گردی هینزا، بومگردی یوسمون، بومگردی هارپاک و بومگردی سنتی ویونا می شوند. سایر اقامتگاه های نطنز هم شامل بوتیک هتل کاروان سرای کوهاب، بوم گردی عمارت منور طامه، بوم گردی سرای جواهر و خانه تاریخی توسلیان می گردد. برای رزرو برترین هتل و اقامتگاه هنگام بازدید از قلعه هنجن و روستای ابیانه می توانید با آژانس های مسافرتی معتبر مانند وبلاگ تپلینک تماس بگیرید.

نکات مهم برای بازدید از قلعه هنجن

در نزدیکی قلعه هنجن امکانات گردشگری و رفاهی مانند فروشگاه یا رستوران وجود ندارد؛ بنابراین درصورتی که به همراه بچه ها یا سالمندان برای بازدید از این قلعه می روید، حتماً خوراکی و آشامیدنی های لازم را به همراه داشته باشید.

با وجود این که بازدید از این قلعه در تمامی طول سال امکان پذیر است، اما به علت احتمال بارش برف، توصیه می کنیم که پیش از سفر به این منطقه در زمستان، آب وهوا را آنالیز کنید. در آخر به این نکته توجه کنید که قلعه هنجن یکی از ارزشمندترین آثار تاریخی کشور بوده و از هرگونه آسیب رساندن به آن باید خودداری کنید.

ایران گردی با وبلاگ تپلینک

ایران یک کشور باستانی با بی نهایت قلعه ها و بناهای باستانی زیباست. یکی از این قلعه های زیبا که در استان اصفهان و در مسیر رسیدن به روستای زیبای ابیانه قرار گرفته است، قلعه هنجن نام دارد.

برای دسترسی به قلعه هنجن می توانید به شهرستان نطنز رفته و سپس به سمت روستای ابیانه حرکت کنید. قلعه هنجن از دوران سلجوقیان به یادگارمانده و یکی از قلعه های نظامی و پناهگاه های روستاییان در هنگام حمله مغول ها و افغان ها به ایران بوده است. امروزه هم روستایی ها برای ذخیره بعضی از مواد کشاورزی خود از اتاق های این قلعه زیبا استفاده می نمایند. اگر می خواهید که ماجراجویی و ایران گردی خود را سال جاری شروع کنید و در پی برترین مقاصد برای سفرهای تابستانی هستید، سایر مطالب وبلاگ تپلینک را به هیچ عنوان از دست ندهید.

سؤالات متداول

قلعه هنجن کجاست؟

قلعه هنجن در 18 کیلومتری روستای ابیانه در شهرستان نطنز استان اصفهان واقع شده است.

برترین زمان بازدید از قلعه هنجن کی است؟

بازدید از قلعه هنجن در تمامی طول سال ممکن بوده، اما توصیه می گردد که برای بازدید از آن، در فصل بهار و تابستان اقدام کنید.

قلعه هنجن متعلق به کدام دوران است؟

قلعه هنجن یکی از بناهای دوران سلجوقی بوده که برای محافظت از روستا در برابر حمله مغول ها و افغان ها ساخته شده بود.

منبع: الی گشت

به "قلعه هنجن، دروازه ای به سوی روستای ابیانه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قلعه هنجن، دروازه ای به سوی روستای ابیانه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید