تاثیر استرس بر معده و دستگاه گوارش

به گزارش وبلاگ تپلینک، تاثیر استرس بر معده و دستگاه گوارش بر هیچ کس پوشیده نیست. استرس شاید به تنهایی مسبب ایجاد زخم معده و یا بیماری التهابی روده و غیره نمی شود اما می تواند آن را تشدید کند. برای مقابله با این مشکل باید از روش های مدیریت استرس، برنامه غذایی صحیح، گفتار درمانی، آرامش درمانی و ... بهره برد.

تاثیر استرس بر معده و دستگاه گوارش

وبلاگ تپلینک | سرویس روانشناسی - آیا تا به امروز تحت استرس احساس فشار و خفگی کرده اید؟ آیا مجبور شده اید تحت فشار و با احساس دلپیچه تصمیم گیری کنید؟ شاید از همین نکات بتوان به تأثیر استرس بر معده و روی گوارش پی برد.

کنت کوچ که یک پزشک عمومی است می گوید: استرس می تونه همه قسمت های دستگاه گوارش رو تحت تأثیر قرار بده. جوهان گلفنگ، نویسنده معروف آلمانی و فیلسوف معتقد است که شکم مرکز احساسات انسانی است!

تاثیر استرس بر معده و سیستم گوارش چیست؟

گوارش به وسیله سیستم عصبی عضلانی کنترل می گردد. این سیستم شامل صدها میلیون عصب بوده که با سیستم عصبی مرکزی در ارتباط است. زمانی که استرس، واکنش جنگ یا گریز را در سیستم عصبی مرکزی شما فعال می کند ممکن است سیستم گوارش شما به طور کلی مختل گردد؛ چرا که سیستم عصبی مرکزی گردش خون را متوقف کرده و تمرکزش را از روی ماهیچه های گوارشی برمی دارد و ترشحات مورد نیاز برای گوارش را کاهش می دهد. استرس می تواند باعث ایجاد التهاب در دستگاه گوارشی شده و احتمال ایجاد عفونت را در شما افزایش دهد.

انواع استرس از جمله استرس شغلی می تواند باعث ایجاد اسپاسم مری گردد. این موضوع باعث می گردد اسید معده شما افزایش یابد که نتیجه آن ایجاد سوء هاضمه است. تحت فشار استرس حرکت معده شما ممکن است مختل گردد و به شما حالت تهوع دست دهد. استرس باعث می گردد تا روده بزرگ به گونه ای عمل کند که شما احساس اسهال و یا یبوست پیدا کنید. همه ما دید ه ایم که به عنوان مثال یک دانش آموز و یا ورزشکار قبل از یک بازی بزرگ و یا امتحان مهم سریعا به سمت دستشویی می رود. استرس باعث ایجاد زخم معده، بیماری سلیاک و یا بیماری التهابی روده نمی گردد اما باعث می گردد این بیماری ها تشدید یابند.

کنترل استرس به منظور کمک به هضم

یکی از بهترین راه ها برای مدیریت استرس و کاهش تاثیر استرس بر معده و حفظ فرآیند صحیح هضم، تمرینات ورزشی متعادل است. فعالیت فیزیکی تشویش را کاهش می دهد و باعث آزادسازی ماده شیمیایی مغز به نام اندروفین می گردد. این ماده می تواند استرس را کاهش داده و حال شما را بهتر کند. موارد دیگری که می تواند باعث کاهش استرس گردد عبارتند از:

ریلکسیشن یا آرامش درمانی

کسانی که با مسائل گوارشی مرتبط با استرس دست و پنجه نرم می کنند از روش های گوناگون آرامش درمانی مانند یوگا، مدیتیشن، هیپنوتیزم، ریلکسیشن وآرمیدگی پیش رونده عضلانی، تصویرسازی ذهنی، پس خوراند زیستی و حتی موسیقی بهره می برند. مطالعات نشان داده است که افرادی که دارای سندرم روده تحریک پذیر هستند و از درد، نفخ و اسهال رنج می برند توانسته اند به کمک آرامش درمانی خاصی به نام واکنش آرام سازی بهبود یابند. این درمان توسط یک محقق در دانشگاه هاروارد طراحی شده است.

گفتار درمانی

صحبت با یک دوست و یا عشقتان درباره استرس می تواند بسیار کمک کننده باشد. علاوه بر آن، گفتار درمانی حرفه ای به کمک یک روانشناس و متخصص بسیار ارزشمند خواهد بود. یک متخصص به شما کمک می کند تا راه های بهتری را برای کنار آمدن با استرس در اختیار داشته باشید. متخصصان سلامت ذهن از درمان های رفتاری شناختی برای افزایش توانمندی افراد در روبروه با عواملی همچون استرس استفاده می کنند. در تحقیقات اخیری که بر روی افرادی با سندروم روده تحریک پذیر انجام شد، 70 درصد از افراد پس از 12 هفته درمان رفتاری شناختی شاهد بهبود علائم بیماری خود بودند.

رژیم غذایی

خوردن غذاهایی که برای دستگاه گوارش مناسب نیستند، خود می تواند باعث ایجاد استرس گردد. هیچ وقت با پرخوری و خوردن غذاهای آماده و هله هوله تلاش نکنید تا با استرستان کنار بیایید. سیستم گوارشی شما نیازمند یک برنامه غذایی متعادل و سالم است. از خوردن زیاد غذاهای شیرین، چرب و مصرف الکل خودداری کنید. به وعده غذایی به عنوان زمانی برای غذاخوردن نگاه کنید و نه سوخت گیری! شرایط صرف غذای آرام، بدون عجله و با نور مناسب به هضم صحیح غذای شما کمک می کند.

عوامل استرس زا را کاهش دهید

هیچ موقع برای کاهش استرس به سیگار و الکل پناه نبرید. وابستگی به مواد مخدر به منظور مقابله با استرس می تواند باعث ایجاد مشکل در هضم غذا و افزایش تاثیر استرس بر معده گردد. افرادی که از داروهای غیر تجویزی ضد التهابی غیر استروئیدی برای سردردهای عصبی به طور مکرر استفاده می کنند، ممکن است شاهد ایجاد مشکل در هضم غذای خود و آسیب به دستگاه گوارش باشند. سعی کنید از نوشابه و قهوه که باعث افزایش قند و کافئین در بدن شما می شوند، دوری کنید.

سخن آخر در مورد تاثیر استرس بر گوارش

مقدار مشخصی از استرس اجتناب ناپذیر است و همه باید با آن کنار بیاییم. مهم است که بدانیم استرس می تواند هضم صحیح غذا را با مشکل روبرو کند و بیماری های گوارشی را تشدید نماید. اگر شاهد علائمی از استرس بودید که هضم غذای شما را با مشکل روبرو کرد باید با پزشکتان مشورت کنید. شما ممکن است مسائل گوارشی داشته باشید که نیاز به درمان داشته باشد. اگر مدیریت استرس برای شما مشکل بود، پزشک می تواند شما را به یک روانشناس معرفی کرده تا در این زمینه به شما کمک کند.

آیا شما تا کنون تأثیر استرس بر معده و هضم غذا را تجربه کرده اید؟ برای مقابله با آن چه روشی را پیشنهاد می کنید؟

برگرفته از: everydayhealth

منبع: setare.com

به "تاثیر استرس بر معده و دستگاه گوارش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تاثیر استرس بر معده و دستگاه گوارش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید